Telefon: 0730 133 049

FIV, Fertilizarea In Vitro, Infertilitate

Concluzii ale evaluărilor psihologice în infertilitate

De vorbă cu psihologul la capitolul infertilitate

Este important de înțeles că un cuplu care vorbește despre infertilitate este un cuplu ce deja a trecut prin multe. Individualitatea partenerilor, felul lor de a fi în cuplu, fiecare etapă de viață prin care au trecut, felul în care și-au structurat gândurile, toate aceste aspecte construiesc o fotografie diferită a fiecărei familii ce își dorește copii.

Atunci când vorbim despre cuplurile ce găsesc fertilizarea in vitro ca fiind soluția la care apelează, este important să stabilim linia de start în acest nou drum. Cu siguranță că din punct de vedere medical o întreagă echipă construiește o strategie care să apropie cât mai mult șansa de a avea succes de cuplul ce se adresează clinicii. Ca abordare complementară, adresăm nivelului psihologic câteva întrebări, pentru a avea o imagine completă.

Aceste întrebări au rolul clar definit de a sprijini psihologul în a-și construi sprijinul acordat cuplului, dar cea mai importantă țintă a lor este una poate nevăzută la o primă privire: mă aflu într-un anumit moment din viața mea, alături de o anumită persoană și încep să fac pași înspre a încerca să-mi îndeplinesc dorința de a avea un copil. Cum sună gândurile mele? În ce măsură îmi doresc la fel de mult ca partenerul meu? Cât de stresat și agitat sunt? Sunt pregătit de un posibil eșec? Acestea sunt câteva dintre întrebările ce își propun să trezescă un ecou înspre a fi mai conștient de mine și de demersul meu către o posibilă sarcină, atunci când eu sunt unul dintre partenerii cuplului ce apelează la fertilizare in vitro.

Acum, cu siguranță că există asemănări și deosebiri între cuplurile despre care vorbim:

 • 1. Privind în spate, au existat căutări repetate ale unor soluții ce vizau îndeplinirea unei dorințe deseori arzătoare: dorința de a avea un copil. Aceste căutări au un recul în prezent, un recul ce ne încarcă cu mai multă sau mai puțină tensiune psihologică. Cum mă prezint eu, dacă ar fi să mă privesc în oglindă, acum, în momentul în care încep FIV? Sunt trist, agitat, stresat, încordat? Mi-am întrebat în ultima vreme partenerul cum se simte? Sunt în contact cu el sau ma aflu într-o cursă contra cronomentru în care tensiunea se face din ce în ce mai simțită? Viața sexuală a cuplului nostru este un subiect tabu în această perioadă?
 • Răspunsurile sunt importante, iar ce este și mai important este ce facem atunci când le aflăm. Există măsuri care mă ajută să-mi reașez gândurile într-o ordine mai prietenoasă pentru mine, mă pot preocupa mai conștient de trăirile mele sufletești, îmi pot educa comportamentul, astfel încăt să ajung înspre o stare de mai bine. Cuplurile ce încep FIV sunt cupluri care oferă răspunsuri diferite de ale altor cupluri, atunci când adresăm aceste întrebări, fiind deci important ca abordarea psihologică să fie adresată pe limbajul corect.
 • 2. Atunci când privim spre viitor, există feluri diferite de a ne raporta la acesta. Poate nu ne-am gândit niciodată la acest aspect, dar avem feluri diferite de a aștepta viitorul și evenimentele ce vor veni. Sunt nerăbdător și încântat? Am încredere? Sunt temător? Dintre toate variabilele ce ne diferențiază, gândurile cu privire la un posibil eșec sunt întotdeauna o întrebare pe care o subliniem. Cum am făcut față în trecut insuccesului? Am un plan de rezervă sau nici măcar nu vreau să vorbesc despre acest subiect? Se pare că ne sperie mai tare gândurile de care ne ferim, aici ajungând din nou pe un teren ce este comun cuplurilor ce vin pentru FIV.
 • Da, ne sperie mai tare gândurile de care ne ferim. Este ca și când am ști că se ascunde ceva după ușă, dar nu vrem să dăm ochii cu acel ceva. Deseori puterea omului de a-și imagina este mare și aduce rezultate mai neplăcute decât este realitatea. Încurajăm cuplurile să își lase mintea să ajungă și la acest subiect. Cum m-aș simți în caz de insucces? Dar la o săptămână sau la o lună după? Parcă atunci când obținem răspunsurile acestor întrebări simțim că presiunea resimțită dă volumul mai încet puțin.
 • 3. Prezentul. Atât de important! Cum mă simt acum? Căt de stresat mă simt? Mă simt echilibrat? Sunt hotărât? Primim răspunsuri ce se pot așeza pe o axă continuă ce are la un capăt optimismul și plăcuta nerăbdare de a obține o sarcină, iar la celălalt capăt găsim răspunsuri similare cu cele ale unui soldat care se pregătește de luptă. Cât de diferiți suntem și ce diferită este perspectiva noastră asupra aceleași realități!

Pentru toți aceia dintre noi care apelăm la FIV este important să ne răspundem acestor întrebări și să devenim conștienți că indiferent de perspectiva avută și de punctul de pe axa continuă pe care mă aflu, măsura potrivită este să îmi pregătesc mintea pentru mai multe variante de viitor, deci să fiu împăcat cu prezentul meu. Cu siguranță, nu mă focusez pe insucces, în schimb deschid ușa și privesc în ochi ceva-ul ascuns acolo, astfel încât să îmi demonstrez că nu mai este atât de înfricoșător la o lună după ce am avut acest curaj.

În concluzie, aplecarea pe care psihologul o are asupra cuplurilor ce intră în clinică pentru FIV este important să fie particularizată. Unele cupluri vin cu un bagaj ce poate fi gestionat mai ușor alături de echipa multidisciplinară, alte cupluri resimt prezentul ca fiind o încercare grea, iar unii pot avea griji în ceea ce privește viitorul. Din punct de vedere psihologic, stresul resimțit reprezintă una dintre greutățile avute pe umeri atunci când scopul este obținerea unei sarcini. Primul pas constă în conștientizarea măsurii în care resimțim această greutate. Fiecare cuplu aduce o dinamică proprie ce constă într-o combinație de răspunsuri aduse întrebărilor de mai sus, comună fiind dorința unei sarcini.

Psih. Ioana Manu-Obreja

Centrul VIVAMED

CENTRUL DE REPRODUCERE UMANĂ ASISTATĂ

 • Adresa: Str. Decebal Nr. 82, Brașov
 • Telefon: 0368 802015
  Mobil: 0730 133 049
 • Mobil: 0735 133 049 (alocat pentru SERVICIILE de INFERTILITATE)
 • Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Program:

 • 10:00 - 19:00
  0730 133 049
  0735 133 049
  Decebal Nr. 82,Brașov
logo VIVAMED
Webmail | Copyright © . Toate drepturile rezervate VIVAMED - Brașov.
Made with ❤️ by the NRGO Web Design team.