Telefon: 0730 133 049

Provocări

Provocari...

Vei spune ca ti-am mai spus aceste lucruri! Da, vreau sa cred ca le-ai inteles, poate nu pentru tine, care ai deja un copil conceput pe cale naturala...dar uita-te in jurul tau si spune-mi ce vezi! Cunosti cupluri care au o viata traita impreuna, dar nu au copii? Te-ai gandit la ei...dar nu e treaba ta, nu?

Eu vreau sa fiu langa ei, poate un cuvant, un gand deschide o alta perspectiva, o perspectiva dorita si inca amanata!

Suna ciudat in cultura noastra „planifica-ti copilul”, insa e normal sa ne gandim de foarte tineri la pensionare, care e mult mai indepartata?! – DA e foarte normal sa va ganditi la fertilitatea voastra inca din tinerete, mai ales daca sunteti femei! Toate studiile si cercetarile ne demonstreaza ca odata cu trecerea timpului si amanarea maternitatii peste varsta de 30 ani pot aparea diverse probleme, incepand cu scaderea fiziologica a rezervei ovariene, pana la alte dereglari ale corpului nostru. Corpul nu se programeaza dupa aspiratiile noastre profesionale sau/si profesionale. Ce ai de facut, e simplu, de foarte timpuriu vorbeste cu medicul tau curant despre fertilitatea ta, fii tu cea proactiva si deschide acest subiect. Daca ai peste 30 ani, este recomandat sa treci pragul unor specialisti in infertilitate pentru a avea garantia ca esti apta sa ai copii.

Problemele de infertilitate nu sunt doar ale femeilor, stilul de viata al partenerilor nostri reduce in mod semnificativ si fertilitatea lor. In acest caz rezultatele cercetarilor stiintifice ne arata ca procentul barbatilor „infertili” este egal cu cel al femeilor. Nu te-ai fi asteptat, nu? Asa ca partenerul tau trebuie sa te insoteasca inca de la inceput in acest drum.

Daca am lamurit ca barbatii sunt egalii femeilor in ceea ce priveste fertilitatea, iti reamintesc: „Varsta este un factor major al fertilitatii feminine, chiar si atunci cand eliminam toate problemele de sanatate!” Fertilitate femeilor scade dramatic dupa 35 ani si aceasta scadere este in stransa legatura cu rezerva ovariana, ea ajunge la 5% la 40 ani. Comparativ cu barbatii care pot concepe pana la varste inaintate..., atunci cand calitatea lichidului seminal nu este afectata, femeia are un numar limitat de ovule, cu care se naste. Nu lasa sa treaca timpul peste tine!

Ii stii, dar iti reamintesc, factorii care tin de stilul nostru de viata si care pot influenta in mod dramatic fertilitatea ta: fumatul, alcoolul, stresul, dietele dezechilibrate. Micile modificari ale acestor factori pot face diferenta in viata ta, privind fertilitatea. Pe care-l schimbi?

Bottom line:

Daca ti-ai facut un plan al vietii tale personale si profesionale, iar in acel plan sarcina apare in jurul varstei de 35 ani, sfatul meu este: „Ai grija de corpul tau, gandeste-te la istoricul tau medical si tinteste mai sus: alege un specialist in infertilitate!” este singurul care iti poate spune sigur daca obiectivul tau corespunde planului.

Foarte timpuriu – 20 de ani, daca nu ai inca un medic curant, e bine sa-l cauti!

Dr. Gabriela Lupu, medic OG, supraspecializare in Reproducere Umana Asistata Vivamed Brasov

Centrul VIVAMED

CENTRUL DE REPRODUCERE UMANĂ ASISTATĂ

 • Adresa: Str. Decebal Nr. 82, Brașov
 • Telefon: 0368 802015
  Mobil: 0730 133 049
 • Mobil: 0735 133 049
 • Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Program:

 • 10:00 - 19:00
  0730 133 049
  0735 133 049
  Decebal Nr. 82,Brașov

Cabinet VIVAMED

CABINET VIVAMED

 • Adresa: Str. Matei Basarab Nr. 33, Brașov
 • Mobil: 0734 300 600
 • Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Program:

 • 10:00 - 19:00
  0734 300 600
  Matei Basarab Nr. 33,Brașov